Fenomeno

Stories —

Making of & behind the scenes.

Ronaldo O Fenômeno

Ronaldo Luís Nazário de Lima.

De oude Ronaldo, ‘de echte’ Ronaldo,…

Beter dan de huidige (CR7)? Ik weet het niet. Dat laat ik over aan de echte voetbalkenners. Maar dat hij eind jaren ‘90 met zijn onnavolgbare versnellingen, geniale dribbels en dito schijnbewegingen heel veel voetbalharten veroverd heeft, dat staat vast. Zo ook het hart van Inter voorzitter Massimo Moratti en bijgevolg ook het mijne.

De bijnaam van de Braziliaan Ronaldo was ‘O Fenômeno’, ‘il fenomeno’ in het Italiaans. En zo wordt wellicht meteen ook duidelijk waarom ik een story aan hem wijd.

Dat hij een echt fenomeen was, bewijzen niet alleen de ontelbare Youtube video’s van zijn mooiste acties, maar ook de vele interviews met gewezen topverdedigers zoals Maldini en Cannavaro. Wanneer hen wordt gevraagd wie de strafste aanvaller was tegen wie ze ooit gespeeld hebben, komt er steeds één naam terug: Ronaldo. Eens op gang, met bal aan de voet, was hij gewoonweg niet te stoppen. Een nachtmerrie voor de verdediging.

Maar zoals vele talentrijke sporters was Ronaldo ook erg kwetsbaar. Een zware knieblessure op z’n 23ste hield hem een half jaar van het veld in zijn periode bij Inter en tijdens het WK van 1998 had hij net voor de finale een epilepsieaanval. Genialiteit heeft altijd een keerzijde. Maar dat maakt het eigenlijk ook mooi, want menselijk. Ronaldo heeft het er nog goed vanaf gebracht: enkele kilootjes erbij, maar toch nog springlevend!

De naam ‘Fenomeno’ is een ode aan fenomenale mensen, in de sport maar ook daarbuiten. En het fenomenale zit hem natuurlijk vooral in dagdagelijkse, kleine dingen. Want we kunnen nu eenmaal niet allemaal acht goals scoren op een WK voetbal.

Ronaldo in actie in het shirt van Inter

Ronaldo in actie in het shirt van Inter

Ronaldo in de hoofdrol in de beroemde luchthaven commercial van Nike voor het WK 1998.